5 Tips om het alsnog te worden!
Ik heb Taal- en Cultuurstudies gestudeerd. Het was veel zelfstudie, lezen, stampen en verslagen schrijven. Heel af en toe was het nodig om met een werkgroep een presentatie te verzorgen.
Top om dat met een groepje te doen. Zo kon ik me er namelijk van verzekeren dat ik niet degene was die de presentatie hoefde te geven. Ik deed er alles aan om dat te voorkomen. Liet mij maar overuren draaien in het voorwerk. Data verzamelen, analyse, conclusies trekken. Een ander kon dat weer in een PowerPoint gieten en weer een ander bedacht het verhaal en de presentatie.
Ik was comfortabel op het muzikale, creatieve podium, maar totaal niet op het professioneel inhoudelijke podium. Niet qua content en ik was ook totaal oncomfortabel met mezelf laten zien op dat podium. Dit heb ik echt moeten leren.Â
Mensen waarmee ik werk zeggen vaak ‘ik ben niet geboren met het talent en gemak om te spreken. Ik heb ‘het’ nou eenmaal niet, dus dat is voor mij niet weggelegd.’
En precies dat is dus niet waar.
Als je spreken en presenteren lastig vindt, dan betekent dat niet dat je een soort gen mist. Je hebt geen aangeboren ‘afwijking’. Het is niet iets wat je helemaal wel of helemaal niet kan.
De enige die die overtuiging in stand houdt, ben jij zelf. Door je eigen gedachten maar te blijven voeden met ‘zie je wel, ik ben hier gewoon niet voor gemaakt’. En dat wordt vanzelf een self-fulfilling prophecy. Je gaat het wel geloven als je het maar lang genoeg volhoudt.
Spreken en presenteren met meer gemak kan je leren. Ook als je tot nu toe vaak het tegenovergestelde hebt ervaren.
Om iets te leren moet je het alleen wel gaan DOEN. En daar zit vaak een grote uitdaging. Want jezelf tot actie pushen als je brein zegt ‘ik kan dit niet’ is niet eenvoudig.
Maar niet onmogelijk.
Hoe pak je dit aan?Â
Je hebt met jezelf een afspraak te maken; wil je het houden zoals het is of wil je écht dat het anders wordt? Zet je handtekening onder jouw afspraak met jou.
Kleine stapjes. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Welke kleine acties kan je bedenken op weg naar wat je wil bereiken? Schrijf ze op, hang ze op, zorg dat je ermee geconfronteerd wordt (en dat ze niet verdwijnen op een van je to-do-lists).
Oefenen, oefenen, oefenen. Er is echt maar 1 manier om beter te worden in een vaardigheid en daar gemak in te gaan ervaren. Als je Für Elise van Beethoven wilt leren spelen op de piano weet je ook dat je herhaaldelijk aan de bak moet. Plan je oefenmomenten in. Zet ze in je agenda en in die van anderen. Zij hoeven niet te weten dat je aan het oefenen bent. Oefening baart kunst. Dat klopt echt.
Fouten maken. Het is niet leuk, maar het is wel realistisch. Je woorden een keer kwijt zijn, je publiek een keer verliezen, je laatste slide vergeten; so be it. Morgen weer een nieuwe kans. Er is geen man overboord. Je verliest je baan niet. Het is écht alleen een kwestie van een ongemakkelijk gevoel. Sit with it.
Vier je successen. Hoe klein ook. Bij een voorstelrondje eens een keer heel bewust niet gewacht tot de laatste 2? Wees trots! Gun jezelf iets kleins omdat je dit gedaan hebt. Of iets groots, ook helemaal top natuurlijk. Vooraf jezelf een beloning in het vooruitzicht stellen kan soms precies de incentive zijn om een van je oefenacties uit te proberen.Â
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je dit kan leren. Zelfs als je al tientallen jaren gelooft dat je het niet kan. En ik spreek ook uit ervaring dat dat leerproces echt een uitdaging kan zijn.
Maar ja, zonder uitdagingen is het leven ook maar saai, toch?
Maak die afspraak met jezelf, zet je schouders eronder en: GO for it!
Comments