top of page

Podiumvrees voor jouw momenten van zichtbaarheid? Minder moeite doen is de sleutel.

Onzekerheid, twijfel, bang om iets verkeerds te zeggen…vaak heb ik om deze redenen mijn mond gehouden. Tijdens vergaderingen, in situaties met nieuwe mensen, tijdens bijeenkomsten. Mijn zelfkritiek achteraf was niet mals. "Je had dit moeten doen, dat moeten zeggen…trek gewoon je mond open, hoe moeilijk is dat nu?"


Vastgezet in een fixed mindset

Goede voornemens, afspraken in mijn persoonlijk ontwikkelplan, vaardigheidstrainingen: het hielp allemaal tijdelijk, maar al snel viel ik terug in mijn oude patroon. ‘Ik ben nu eenmaal niet zo assertief en zelfverzekerd’ was mijn overtuiging. Ik had mezelf wijsgemaakt dat de combinatie tussen mijn Zeeuwse en Vlaamse achtergrond een vorm van bescheidenheid met zich meebracht die maakte dat ik gewoon goed m’n best moest doen en dat mijn werk en ik dan vanzelf wel zouden opvallen… Achteraf gezien had ik mezelf gewoon vastgezet in deze fixed mindset.


Podiumvrees bij zichtbaarheid

Inmiddels zijn we wat jaren en ongemakkelijke, confronterende situaties verder en kan ik nu alleen maar heel dankbaar zijn voor al die spannende momenten waarbij ik deze beklemmende soort podiumvrees voelde. Ik kom het nu vaak tegen bij de mensen die we coachen en trainen. Onzekerheid, twijfel, bang om iets geks te zeggen of angst voor de reacties van anderen. Voor mij valt dit allemaal onder de angst voor zichtbaarheid; je echte zelf laten horen en laten zien. Momenteel wordt het ook versterkt door alle online contacten die we hebben, waarin de techniek vaak nog een extra drempel opwerpt in het contact met anderen. Deze vorm van podiumvrees heeft voor iedereen andere triggers ontdekte ik. Voor de één is het spannend om voor een groepje van 5 bekende collega-experts te presenteren, voor de ander juist voor een groep van 50 onbekenden. We coachen mensen die nu zelden aan het woord komen omdat ze in online meetings niemand durven te onderbreken. Of die zichzelf niet kenbaar maken als er een leuk project voorbijkomt. Die zich ongemakkelijk voelen hun mening te geven als de directeur aanwezig is. Die niets op LinkedIn posten uit angst voor reacties van anderen.


Met minder moeite meer jezelf zijn

Wat de trigger ook is, de oorzaak en de oplossing liggen in elkaars verlengde. Het begint met het verstevigen van jouw basis, jouw kern. Het loslaten van gedachten hoe iets moet zijn of hoe je over moet komen. En juist het toelaten van wie jíj bent en wat jij toe te voegen hebt. Dit doorbreek je niet met een vaardigheidstraining in presentatie- of gesprekstechnieken of met het sleutelen aan de buitenkant. Dit vraagt tijd om echt naar binnen te durven kijken: bewustzijn, zelfinzicht, het beoefenen van zelfcompassie, kwetsbaar durven zijn en het trainen van je lefspier.

Is dat comfortabel? Hell no! Levert dit wat op? O yes!! (en ik kan het weten). Laat dat beklemmende gevoel in jouw momenten van zichtbaarheid nu juist de uitnodiging zijn om de stap te zetten. Je wil eigenlijk niet, maar gaat het toch doen. Ik kan je niet beloven dat die podiumvrees helemaal weggaat. Die blijft wellicht, alleen de manier waarop je daarmee omgaat wordt anders. ‘Get comfortable being uncomfortable’ is een motto dat mij helpt in dit soort situaties. Wat het oplevert is uiteindelijk minder stress, meer rust en ruimte en focus voor wat jij belangrijk vindt. Meer verbinding en echte gesprekken omdat je meer spreekt uit je hart dan uit je hoofd. Uiteindelijk ontdek je dat je met minder moeite meer jezelf kunt zijn.


Zichtbaarheid en zelfvertrouwen

Het is onze drijfveer om mensen met vertrouwen te laten zien wie ze zijn. Al onze ervaringen, kennis, theorieën en inzichten over dit thema hebben we gebundeld in het nieuwe aanbod van Green Oranges. Het wordt zo’n gaaf en persoonlijk aanbod, we kunnen niet wachten om het met jullie te delen! Het belangrijkste vinden we dat het werkt en dat we waarde toevoegen.

Daarom zijn we ook superbenieuwd naar jouw reactie, je eigen ervaringen, triggers voor ‘podiumvrees’ in momenten van zichtbaarheid en hoe je dit oplost (of nog niet). Geef je reactie in de comment of stuur een persoonlijk bericht: deborah@greenoranges.nl

Bedankt alvast voor het delen van jouw ervaringen en input, dit kan ook al een stap zijn in jouw zichtbaarheid!

Comments


bottom of page